zaterdag 13 juni 2009

De nichtenbende van het Rijksmuseum


Deze week via Uitzendinggemist een twee uur durende aflevering van Het Uur van de Wolf zitten kijken over de vertraging en de vreselijke vergadercultuur rond het Rijksmuseum. Het werd schrijnend duidelijk dat het al jaren ontbreekt aan een behoorlijk bestuur. Het ene kunstpausje na het andere moest een plasje doen over de toekomstplannen, waardoor de architecten gillend naar huis renden.

Waar ging het herhaaldelijk mis? Bij het fietstunneltje dat mensen vanuit Amsterdam-Zuid via het Museumplein rechtstreeks naar het centrum laat peddelen. Buurtbewoners kwamen in protest toen bekend werd dat ze na de verbouwing van het museum alleen nog te voet van de onderdoorgang gebruik konden maken. Hierin moest namelijk ook de entree komen voor het museum. Kom aan de Amsterdammer z'n fiets en het tumult breekt los. De plannen werden dus gewijzigd en straks, ooit, na vijftien jaar verbouwen kunnen die fietsers ein-de-lijk weer toeristen laten schrikken die nietsvermoedend en met gevaar voor eigen leven de voordeur van het museum zoeken.

Nu moet je weten dat het Rijks aan alle vier de kanten is omgeven door fietspaden. Waarom maken die museumnichten geen vuist tegen die vervelende bakfietsmoeders? Wat een kleinburgerlijk gedoe. Als je naar de stad wilt, dan fiets je er toch gewoon even OMHEEN! Maar nee, dat is een minuut vertraging voor de fietser en dat kan natuurlijk niet. Tsss.

Overigens duurde de documentaire een uur te lang, omdat de makers meenden ook het restaureren van de schilderijen tot in detail én onder het genot van een vrolijk kamermuziekje uit de doeken te moeten doen. Ook kwamen er plannen voorbij voor een nieuwe vleugel: een foeilelijk depot moet het worden in de stijl van de Bijlmerbajes, dat het oude gebouw van architect Cuijpers uit 1885 volledig ontsiert.

Mijn advies: maak van het Museumplein één groot museumkwartier. Zet er twee mini-Twin Towers neer met een enorme ondergrondse parkeergarage. Hebben we meteen een locatie gevonden voor het Nationaal Historisch Museum en zijn we in één klap af van dat gemekker in Arnhem. En het plein dan, hoor ik je zeggen. Nou, dat ís helemaal geen plein, maar een kaal en lelijk grasveld. De sporadische toerist kan ook in het Vondelpark gaan liggen en met Koninginnedag kan Radio 538 uitwijken naar Spaarnwoude. Scheelt meteen weer een hoop kotsende dagjesmensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten