maandag 17 augustus 2009

Pleurie Polak en de Mediacode

Het is ook altijd wat met die skivakanties van de Oranjes. Toen Beatrix tien jaar geleden de latten nam naar het land van de extreemrechtse Jörg Haider, leverde dit zoveel commotie op dat de vorstin verzuchtte: 'Je kan ook geen week weg'.

In het geval van Willem-Alexander en Máxima gaat het om vakantiefoto's uit Argentinië, die wereldwijd zijn gepubliceerd, maar in Nederland gecensureerd worden. Dat mensen serieus geïnteresseerd zijn in familiekiekjes van de Oranjes en daarvoor zelfs een blad willen kopen is natuurlijk al idioot genoeg. Dat de koninklijke familie daarom een aantal vaste momenten heeft vastgelegd waarop de leden wél gefotografeerd mogen worden is nog veel belachelijker. Zo zagen we eerder dit jaar hoe het hele gezin van Lex en Max mee naar school ging om het tweede kind op de eerste schooldag voor te bereiden. In hun kielzog een cirkel papparazzi, met de immer sneue Edwin Smulders en de ronduit enge Van Tellingen-clan hysterisch fotograferend op de eerste rij.

Ik snap best dat de Oranjes rust willen. Ik snap echter níet wat er zo spannend is aan vakantiefoto's in Argentinië. Zorg er gewoon voor dat niemand die royals voor de voeten loopt - hebben die bodyguards meteen wat nuttigs te doen. Vrijdag zat Jan Hoedeman van de Volkskrant bij Nova, om een statement te maken tegen die mediacode. Hij had een warrig verhaal over het respecteren van de code, dat presentator Pleurie Polak onderuit probeerde te halen. Met PRECIES het verkeerde argument. Ze beweerde dat het nieuws was omdat het on-ethisch zou zijn dat Max en Lex hartje zomer niet op het strand gaan liggen, maar gaan skiën! En dat is slecht voor het milieu!

Daar kan ík me nou kwaad over maken. Wat nou, slecht voor het milieu? Die sneeuw hebben ze toch niet speciaal voor Max en Lex opgespoten? Die ligt er toch al? Wat boeit het dan dat het hier in Nederland hoog zomer is? Je hoort er helemaal niemand over dat ze naar Argentinië vliegen, want daar komt dat mens nou eenmaal vandaan. Maar dat ze daar gaan skiën en dat dat schandalig is: weer zo'n typisch Nederlandse, zeikerige rukreactie.

Clairy had een punt als ze het op censuur had gegooid in haar argumentatie. Want dat is het, niet meer en niet minder. Maar een skiverbod uit om dat het milieu-technisch gezien onethisch is? Onzin! Dan zou je de Oranjes ook moeten verbieden naar Lech te gaan, maar daar hoor je ook nooit iemand over. Ja, op de Telegraafsite, en altijd in combinatie met 'onze belastingcenten'. Maar dat is een andere discussie.

2 opmerkingen:

  1. Had je nog te goed: skieën in de zomer is zum kotzen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha. Dank je. Nee, skiën in de winter is veel verantwoorder en politiek correcter. Je hebt he-le-maal gelijk.

    BeantwoordenVerwijderen