woensdag 20 mei 2009

Volendams inteeltgedoe

Lang, lang voordat de TROS zich op Volendam heeft gestort, bestond er zoiets als de palingsound. Piet Veerman en The Cats, BZN en Annie Schilder en Marietje Kwakman (oftewel Maribelle) hadden een muzieksoort uitgevonden die het midden hield tussen carnavalshoempa en middle of the road, aangevuld met in de jaren zestig en zeventig exotisch bevonden instrumenten als sitar en mandoline. BZN en The Cats begonnen beide in het rocksegment, maar veranderden hun stijl nadat ze merkten dat de palingsound ontzettend scoorde. Het begon allemaal met Mon Amour, een Franstalig nummer dat door Annie Schilder fonetisch was ingezongen. Ze had geen idee waar ze het over had, ook niet in het Engels, wat was te merken aan haar belabberde internationale uitspraak.

Nu gaan er geruchten dat vóór haar toevoeging aan BZN Annie Schilder haar mond slechts opendeed als haar zo'n andere paling werd voorgehouden. Met andere woorden: Annie was de slet van de Dijk, de hoer van het Hemeltje, de Zangeres Mét Een Bepaalde Naam. Ze oogde o zo braaf en onschuldig, maar stiekem stond ze symbool voor alles wat smerig is in Volendam: de stiekeme seks en het latere, veelvuldige cokegebruik onder de Volendamse jeugd.

Ik heb dat Volendamse inteeltgedoe nooit zo gesnapt. Al die zangers en zangeressen met dezelfde achternamen, die kleinburgerlijke moraal van doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, middelmatige meedeiners, die vieze glibbergarnalen... Het is triest dat de TROS dit ook in dit millennium tot norm heeft verheven en dat we dus nog steeds vastzitten aan types als Nick & Simon, de complete familie Smit - inclusief tobberige huismoeder, kapster Monique en een ruftende manager. Niet gek ook, dat Yolanthe Kabeljauw van Casbergen gillend naar Madrid is gevlucht, daar wíl je gewoon niet tussenkomen.

Overigens bestaat Annie Schilder nog steeds. Ze heeft nog altijd hetzelfde kapotgeblondeerde matjeshaar als twintig jaar geleden en maakt nog steeds 'muziek' in het soort Volendams-Engels dat zij op de kaart heeft gezet. In haar eigen woorden: 'Nou lllleuk hoorrrr....'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten