woensdag 13 mei 2009

Kook-tv

Altijd grappig als een zender iets probeert te claimen. RTL gaat er nu met het eten vandoor. Etenvandaag.nl moet uitgroeien tot dé portal over alles wat te maken heeft met eten en drinken. Uiteraard platgesponsord door Unilever en andere 'derde' partijen, dus in wezen een verkapt reclamefuik. Niet erg, als dat maar duidelijk is.

Nu heeft de zender een scala aan programma's waarin eten aan bod komt, het ene leuker dan het andere. Sinds jaar en dag is er Life & Cooking, dat binnenkort van formule verandert omdat Unilever zich heeft teruggetrokken als hoofdsponsor. Niet jammer, want het wekelijkse geschmier van Carlo en Irene verveelde me al bij Telekids. Daarbij komt dat het best triest is wanneer je als kok je eten moet klaarmaken met pakjes en poeders uit de Unileverwinkel. Er stond nog net geen cup-a-soup op het menu en ieder spoortje van culinaire creativiteit werd gesmoord in een lading Calvé-smurrie, afkomstig uit de Sausmobiel.

Dan Mijn Tent Is Top. Op instigatie van Heineken mogen duo's restaurantje spelen in de provincie. Herman den Blijker mompelt de boel vrijwel onverstaanbaar aan elkaar, maar verder geeft het programma een aardig kijkje achter de schermen van het Nederlandse horeca-wezen. Wat ik me wél afvraag: waarom denken de restaurateurs hun gasten blij te maken met thema-avonden met gezwollen buikdanseressen, toeterende drumbands en andere ellende? Als ik zie dat zoiets op het menu staat, blijf ik júist weg.

S.O.S. Sonja. Mevrouw Bakker heeft het slim bekeken en ze praat grappig. Zegt dat mensen zich best af en toe mogen 'voldouwen'. Echter: iedereen die het nodig achtte, heeft haar boek inmiddels in bezit. En iedereen die is begonnen met Sonjabakkeren - halfbakken of full force - is er ook weer mee gestopt. De hype is simpelweg voorbij. In een laatste poging haar succes te continuëren is Sonja op tv in de weer met dikkerds die dun moeten worden. En inderdaad: na een maand worteltjestaart vliegen de kilo's eraf. Maar daarna? Liever zie ik een follow-up, gemaakt door een team kritische journalisten: 'Sonja Bakker, 5 jaar en 500 kilo later'. Want reken maar dat al die dungeworden dikkerds het nooit hebben volgehouden om een jaar geen mars, snickers of andere zoetigheid te eten.

Tot slot Wie Is De Chef? Vier mensen sloven zich uit in hun keukentjes en maken dingen als 'asperges op een bedje van rucola met zalmsnippers en in wijnazijn geweckte kappertjes' of een 'vegetarische mixed grill met tofu, tarly en tamarindesaus'. Meestal zijn het kapsters met makkelijk haar (kort, roodgeverfd, stekeltjes met van die plukjes naar voren gekamd bij hun oren) of IT-jongens die een Jamie Oliverkookboek uit hun hoofd hebben geleerd, maar vergis je niet: er zit één echte chef bij die moet doen alsof hij een gewone hobbykok is. Een week lang gaan ze bij elkaar eten (Wat een mooie keuken! Is dat een wokbrander? Wat gezellig!) en aan het einde van de week krijgt de chef een prijs omdat hij van de vier het lekkerst heeft gekookt. Duh!

Overigens staan er ook recepten op Etenvandaag.nl. Ik kreeg meteen zin in de bread & butterpudding van paasbrood, maar helaas: 'De webpagina die je hebt opgevraagd bestaat niet.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten