woensdag 20 mei 2009

Makkelijk scoren met Tinkebell

Tegenwoordig hoef je maar 'iets' te doen en je bent kunstenaar. Beetje irriteren, beetje shockeren, beetje klooien met dooie dieren en de media storten zich als gieren op het kadaver dat zich artiest noemt. Nu snap ik enerzijds wat Tinkebell bedoelt als ze haar kat de nek omdraait en transformeert tot een handtas. Er is immers een levendige bontindustrie en als aanklacht werkt een shockeffect als deze het beste. Ook haar kuikentjesproject was geslaagd als statement. Tinkebell redde zestig mannetjeskuikens van de versnipperaar, maar dreigde deze zelf door de mangel te halen wanneer er zich geen liefhebbende kopers voor de diertjes zouden melden. Zo heeft Tinkebell meer van dergelijke kunstuitingen op haar kerfstok.

Het probleem van Tink (oftewel Katinka Simonse) is in mijn ogen dat ze er geen zak van lijkt te menen. Ze wil hoe dan ook in the picture met wat voor onzinnig excuus voor 'kunst' dan ook. Ze lijkt er op uit om zoveel mogelijk mensen tegen zich in het harnas te jagen, want ze is zo lekker gek en excentriek. Dat je je kat gebruikt als handtas - doe maar lekker. Daarmee krijg je vooral mensen op de kast die ook niet snappen dat ze in Korea honden slachten om te eten (zie de reacties op Telegraaf.nl, de hypocrisie druipt er vanaf).

Tinkebell heeft de reacties die ze heeft uitgelokt met haar provocatieve werk gebruikt voor een boek, genaam Dearest Tinkebell. De afzenders van de hate- en dreigmails zijn met naam en toenaam genoemd. Ook dit is weer een publiciteitsstunt voor een kunstenares met matige ideeën die misschien origineel overkomen, maar in wezen niks nieuws bieden na de stunts van Damien Hirst en andere kunstenaars. Maar scoren doet ze wel, die Tinkebell.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten