woensdag 29 april 2009

Koninginnedag 2009

Nog even en het feestgedruis barst weer los. Noem mij masochistisch, maar net als ieder jaar móet ik kijken naar het gespartel van de koninklijke familie. Het idee dat een complete stad als Apeldoorn wordt ontwricht omdat Beatrix en haar gevolg er een rondje komen wandelen is natuurlijk volstrekt belachelijk en volkomen achterhaald. Helemaal als je ziet dat al die dorpen en steden die onze vorstin de afgelopen 28 jaar heeft aangedaan allemaal hetzelfde laten zien.

Toen Máxima voor het eerst werd tentoongesteld (volgens mij in spijkerpak in Groningen), kwam ze meteen koekhappend in beeld. Steden die modern willen overkomen gooien er heel multiculti wat streetdancers tegenaan, of een majorettevereniging in hula-rokjes. Maar in de kern blijft het een kwestie van zaklopen, mandenvlechten en ander ambachtelijk vertier. En de prinsjes maar snaaks door zo'n dorp hollen.

Helaas is Maartje van Weegen met Koninginnedagpensioen. Zij wist altijd van die leuke details te vertellen over hoe lang een gehucht als Loppersum al stadsrechten heeft, en waar het vilten misbaksel op Bea's hoofd vandaan komt.

Nu ik het er over heb: Beatrix begint er steeds meer uit te zien als een half afgebakken speculaaspop...

2 opmerkingen: