maandag 12 april 2010

Tante Sidonia in een trappelpak



Het was 1990. Grote delen van Nederland waren nog onbekabeld. Helemaal buiten de dorpskernen moesten mensen zich behelpen met enorme Astra-satellieten die in een open veld bij harde wind van het dak lazerden. Mijn grootouders gingen begin dat jaar overstag. Vanaf toen zaten wij bij familiebezoek aan de buis gekluisterd - tot het moment dat we thuis ook een schotel kregen.

Tijdens het zappen gaf opa commentaar op hetgeen er zoal voorbij kwam. We bleven hangen bij MTV, wat voor mij in die tijd een soort heiligdom was. Het hele jaar 1990 was er eigenlijk maar één videoclip op MTV te zien: Groove is in the heart van Deee-Lite. NL1: zap. NL2: zap. RTL+: zap. Pro Sieben: zap. MTV: Deee-Lite. Opa: 'Kijk, daar hebben we dat wichtje ook weer.'

Ik moest eraan denken toen ik dit weekend World Clique weer eens afstofte, het eerste album van Deee-Lite. Wat was er zo leuk aan dit gekke Amerikaanse groepje? Allereerst natuurlijk Groove is in the heart, een van de lekkerste feestnummers ever: totale gekte, Bootsy Collins op een toeter en springen maar!

Dan de act. De Amerikaanse Lady Miss Kier zag er met haar psychedelische viscosejurkjes en catsuits uit als Tante Sidonia in een trappelpak. De Russische Super DJ Dimitri droeg door Miss Kier gemaakte platform boots en had een soort vlechten die doorliepen in z'n baard. De derde was DJ Towa Tei, een Japanner met zo'n hoornen bril die nu iedereen opheeft.

Samen maakten ze drie albums, maar World Clique was het leukst. House grooves, vette seventies p-funk, George Clinton, de eerder genoemde Bootsy: het was een potpourri van alles wat dansbaar was. Met de act erbij één eclectisch geheel dat helemaal klopte.

Kier en Dimitri gingen in 1993 uit elkaar. De band sneuvelde toen ook, waarna alledrie een solocarrière startten. Towa Tei had in 1998 het meeste succes met het album Sound Museum, een electroplaat met bossanova-invloeden. Leuk was de eerste single, GBI (German, Bold, Italic), waarop Kylie Minogue was te horen. Kylie was eind jaren tachtig beroemd vanwege een reeks Stock Aitken & Waterman-hits en zat in een carrièredip. Je zou GBI kunnen zien als een voorzichtige eerste comeback: in de video schuivelt ze in een slechtzittend Geishapak met papieren vogels op haar hoofd over parkeerplaatsen en door achterbuurten van een grauwe Amerikaanse stad.

Lady Kier werd in het nieuwe millennium succesvol als DJ. Ik heb haar één keer live mogen meemaken in Paradiso, waar het dak eraf ging met een mix van disco en eightiesdingen als de Tom Tom Club. In 2003 klaagde ze Sega aan omdat de gamesgigant een karakter had ontwikkeld dat sprekend leek op Lady Miss. Ze verloor de zaak en moest flink dokken. De ironie wil echter dat ze later de rechten van Groove is in the heart aan Sega heeft verkocht. Het poppetje waarvoor ze Sega had aangeklaagd doet er nu een dansje op.

Love - een vage commercial met Lady Kier in de hoofdrol


Interview 1990


Power of Love


Groove is in the heart


Towa Tei feat. Kylie Minogue - GBI (German Bold Italic)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten