zondag 4 juli 2010

In de serie zieke tv-formats: De Sterfhuisconstructie

De opzet van dit nieuwe programma lijkt op die van Help, mijn man is een klusser of zo'n Sonja Bakkershow. Maar in dit format gaat het veel en veel verder. Mensen mogen zichzelf of iemand anders opgeven om dood te gaan op tv. Dat gaat dan ongeveer als volgt.

Scène 1. Een vrouw komt met een kar vol boodschappen uit de supermarkt naar buiten gerold. Een cameraploeg duikt op haar af. 'Ben jij Marga?' De vrouw kijkt geschrokken de camera in. 'Ja, dat klopt, ik ben Marga. Bent u van Man Bijt Hond of zo?' 'We zijn inderdaad van de televisie, Marga. Je man heeft je opgegeven.' 'Oh, ik voel me compleet overvallen. Is het voor Je Echte Leeftijd? De Geheugentrainer?' 'Nee, wij zijn van De Sterfhuisconstructie. Je man, en vele anderen, willen graag dat je doodgaat.' 'WAT? WAT?' 'Ja, dood. Op tv. Je bent een van de weinige kandidaten die niet door zichzelf is opgegeven, maar door anderen. En daarom vinden wij je een geschikte kandidaat.'

Scène 2. Thuis zit Henk, de man van Marga, aan tafel met zijn twee volwassen kinderen en twee vriendinnen van Marga. 'De laatste tijd zat ze alleen maar te klagen. Te zeuren. Te zeiken. Doodmoe werden we ervan.' Haar man blaast sigarettenrook in de camera. Marga's vriendin vervolgt: 'Het is voor iedereen maar het beste, zo.' Marga zit intussen verbijsterd op een bankje in de tuin. 'Ik wil helemaal niet dood. Nu nog niet!'

Scène 3. Marga is inmiddels aan het idee gewend dat ze niet langer gewenst is. Samen met haar man zoeken ze een rustig plekje uit op een kerkhof. Marga komt daarna in beeld, zittend voor haar computer. Op het scherm test ze teksten uit: 'Hier ligt Marga, ze is te vroeg door ons weggedaan'. Intussen hebben we al gezien hoe Marga haar hobby, een stapel borduurwerken, naar haar oude moedertje in het bejaardentehuis heeft gebracht. 'En de kanaries dan? Wat doen we daarmee?' Van de makers van het programma mogen die gewoon mee het graf in, tot grote opluchting van Henk.

Scène 4. Henk mag een nieuwe vriendin uitzoeken. Iemand die zo min mogelijk op Marga lijkt. Uiteraard zit Marga bij alle afspraken zodat Henk en de kijkers vergelijkingsmateriaal voorhanden hebben. Marga komt kattig en chagrijnig in beeld, de kandidaat-vriendinnen zijn stuk voor stuk vlot, gezellig en spontaan. Uiteindelijk kiest Henk voor de blonde, tien jaar jongere Elsa.

Scène 5. Marga neemt afscheid van haar familie. Ze heeft zelf mogen kiezen hoe ze aan haar einde zal komen. Het zal op een spectaculair ongeluk gaan lijken, zodat de kijkers thuis er ook nog een beetje lol aan kunnen beleven. Marga krijgt een cocktail toegediend van wodka en morfine en stort euforisch ter aarde, aan een te lang bungeejumpkoord. Einde aflevering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten