zondag 11 juli 2010

Brandenburger Tor



Zo uitbundig als in Nederland ging het er lang niet aan toe, afgelopen woensdag. We keken de halve WK-finale Duitsland - Spanje samen met ongeveer 300.000 anderen bij de Brandenburger Tor in Berlijn. Het was hoe dan ook een spektakel.

Om ons heen hadden de Duitsers zich uitgedost in wit-met-zwart. Hier geen oranje, maar zwart-rood-gele vuvuzela's, die - gelukkig voor de omstanders - bij de toegang tot het terrein moesten worden afgegeven. Maar ook zonder de toeters was het een oorverdovend kabaal wanneer Die Mannschaft het doel naderde.

Wat verder opviel: dat de wedstrijdschermen meer werden gezien als decor bij een avondje uit. Vergeleken met het oranjelegioen was het vrij tam. Want hoewel menigeen zich had beschilderd met Duitse vlaggen of was getooid met slingers, kwebbelde iedereen vrolijk door de wedstrijd heen. Die vrolijkheid werd na de rust al snel minder en na de uitslag liep alleen een klein groepje Spanjaarden uitgelaten te schreeuwen. De rest droop stilletjes af.

Het Fanfeest, zoals de happening bij de Tor wordt genoemd, werd in de rust nog opgeluisterd door een dansact en een deejay. Verder heb ik precies één dronken persoon gezien.

Hieronder twee filmpjes van de NOS die de stemming van die avond aardig weergeven. De foto hierboven is niet zelf gemaakt, wel zelf gegoogled.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten