dinsdag 8 september 2009

Praatziek Nederland

Er is al veel gezegd over De Tafel van Vijf. Echt, ik heb het geprobeerd, en het had leuk kunnen zijn: vijf dames die met een persoonlijke noot het nieuws doornemen. Ik heb nu twee weken naar het gekakel kunnen kijken en het is genoeg. Ik haak definitief af. Het is niet actueel, want niet live. Het is niet urgent, want oeverloos gekeuvel. Het is niet interessant, want scherpzinnige meningen ontbreken geheel. Bovendien is het erg lastig kijken als je weet dat op andere netten De Wereld Draait Door en RTL Nieuws bezig zijn.

RTL Boulevard sla ik per definitie over. Gezwets over vage koningshuizen, heel veel musicals die gehyped worden, Frans Bauer die een wind laat en daar keihard om moet lachen - en dit allemaal begeleid door die vreselijke over the top voice-over van Jeroen Kijk in de Vegte. Hoe hij het uitkraait van de pret bij het voorlezen van het zoveelse non-item, ik kan er niet meer tegen.

Dan DWDD. Heel fijn dat het programma terug is. De zomerstop werd opgevuld met het ultrazwakke programma van Fuckje Jansen (De Zomer Draait Door) en het iets betere Schiphol-dingetje van Harm Edens, maar nu gaat Matthijs van Nieuwkerk er weer full speed tegenaan. In een strak format met items die op de minuut af zijn geregisseerd dient hij de onderdelen in hapklare brokken op. Dat is handig als je net aan het koken bent (deze saaie gast duurt drie minuten, precies goed om pasta af te gieten oid) of naar de wc moet.

Kwezel en van den Brink zijn er gelukkig ook weer mee gestopt. Het blijft talkshowtje spelen, wat die twee doen. Beide heren hebben iets onechts, wat komt doordat hun eigenlijke boodschap (vind de heeeeere) er bij de vraagstelling continu doorheen schemert. Geef mij maar de laconieke, soms bijna ongeïnteresseerde Jeroen Pauw en Paul Witteman. Altijd fijn om hiermee de dag af te sluiten.

Dan dit. Ergens ver verstopt tussen de ranzigheid op Veronica doet Beau van Erven Dorens weer eens een poging tot een newsy talkshow. Het is een kopie van het Spaanse CQC, een naam die niemand hier begrijpt. We zien filmpjes die sprekend lijken op die van de Jakhalzen uit DWDD, met als subtiel verschil dat hier allerlei special effects zijn toegevoegd. Grappig bedoeld misschien, maar wat voegt het toe? En dan het gedraai in de studio. Drie jongens in pakken doen 'tof' tegen elkaar, maken gescripte, zogenaamd bijdehandte opmerkingen en juichen hard om hun eigen filmpjes. Wat een onzin.

Conclusie: er wordt veel te veel gebabbeld op tv. Praten kan, maar heb het dan in ieder geval ergens over en durf iets te zéggen in plaats van toktoktok in het kippenhok. En voor de mensen die zeggen: 'de tv kan ook uit, dan kijk je toch niet?': natuurlijk kan dat. Maar dan moet ik zelf gaan zitten praten en dat leidt ook maar tot onzinnig geklets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten