dinsdag 1 september 2009

Hou je benen bij elkaar, temeier!


Nog een maand en dan komt de definitieve hitcollectie van Madonna uit. Nou ja, definitief... Het zou platenmaatschappij Warner weer eens niet zijn om toch weer een heleboel singles over te slaan. 35 hits staan erop, plus één track die we nog niet kennen. De bijbehorende dvd kent ook aardig wat omissies. Nooit is de video van Everybody officieel uitgebracht en waarom maakt Madonna nu geen statement door de destijds teruggetrokken clip van American Life niet alsnog toe te voegen?

Wat overigens opvalt als je die oude Madonna-video's bekijkt: alles klopte altijd bij elkaar. Het koor, de verhaallijn en de setting van Like a Prayer. Het gelikte eerbetoon aan Helmut Newton in Vogue. De Metropolis-verwijzingen in Express Yourself. Frozen, met woestijnbeelden in de stijl van The English Patient.

Nu is het adagium: Madonna doet een extatisch bedoelde dans in een studio, betast als een waanzinnige haar kruis, lebbert onderweg wat jong spul af en gaat aan het einde van de video op de grond liggen. Ze deed het in Hung Up, in Jump, in Give It To Me en nu weer in haar nieuwste hit, Celebration.

Zo rond American Life is ze de draad kwijtgeraakt. Want What It Feels Like For a Girl was nog cool met het over the top geweld van Guy Ritchie. Maar de botoxtoestanden van Hollywood, de cameltoepakjes van Sorry, het wankele gedraai om Justin Timberlake in 4 Minutes en nu weer een oude Monroe-pruik in Celebration: Nee, nee, nee.

Sneu eigenlijk, hoe ze wanhopig probeert jong over te komen. Wanneer stopt ze daar toch eens mee. Die jonge streetdancers in de clips zullen in het echt never op haar muziek gaan dansen. Sterker nog: waarschijnlijk lachen ze haar uit als ze zich weer eens aanstelt als een twintigjarig huppelkutje. Trek een broek aan en hou je benen eens een keer bij elkaar, temeier!



Aanvulling: en toen waren er twee. Zie hier dochter Lourdes verkleed als Madonna 2.0.


Nog een aanvulling: Warner verwijdert de nieuwe video zo nu en dan, ik probeer hem de komende dagen terug te vinden mocht ie verdwijnen.

1 opmerking: