dinsdag 18 mei 2010

Hans Poep op bezoek

Niets irritanter dan een verstopte gootsteen. Helemaal als dat betekent dat de afwasmachine ook niet meer leegloopt. Helemáál als dat betekent dat alle vaat in de machine ineens naar zalm stinkt. Huishoudelijk ongemak, dus. Via vrienden kwamen we op het spoor van een loodgieter die zichzelf Hans Poep noemt. Het eerste kennismakingsgesprek ging als volgt:

- Ja heuuy!
- Goedemiddag, spreek ik met Hans?
- Spreekt u mee!
- Ik heb uw nummer gekregen van R. uit de Javastraat. Doet u ook verstoppingen?
- Vandaag niet!
- Volgende week misschien?
- Ja hoor. Bel woensdag maar op.

Klik. Woensdag teruggebeld en wat bleek: Hans had donderdagochtend om negen uur tijd. Hij kwam aangereden op z'n Spartamet, met in de fietstassen een lading AH-zakken waarin weer loodgieterbenodigdheden zaten. Hij sleepte alles mee naar boven, waar zich de keuken bevindt. Intussen was Hans een monoloog gestart die het hele uur zou gaan duren.

Allereerst nam Hans de inrichting in zich op. Die was mooi en strak en bovendien waren alle leidingen makkelijk benaderbaar. Heel anders dan die looien pijpies in Oost waarin de boel verrot vast kan komen te zitten. Dan kun je er met een veer doorheen en een week later terugkomen. Het is allemaal de schuld van de moderne schoonmaakmiddelen. Een natuurlijk stukje zeep is er niet meer bij tegenwoordig, alles is nu synthetisch. Gooi maar eens Biotex in een teil en laat het een nacht staan: pikzwart! Dat kan nooit goed zijn natuurlijk.

Terwijl Hans z'n carrière als loodgieter uit de doeken deed (op z'n achttiende begonnen in de bakkerij van z'n moeder, waar hij het schoonmaken het leukste moment van de dag vond, dus al snel de switch gemaakt naar loodgieter. Op een dag vertrok hij naar Amerika en kwam terug met een serie reinigingsapparaten - hartstikke duur maar hij was de eerste in Amsterdam en die dingen hebben hun geld in goud terugverdiend) schroefde hij de waterleiding in het gootsteenkastje open, hing er een slang in en spoelde de boel door met heet water. Glunderend riep hij: '3 bar! 3 bar staat erop, dat is een fijne druk om de boel mee door te spoelen!'

Nadat Hans uitlegde hoe het kan dat vanaf de jaren zeventig vooral badkamerleidingen verstopt raken (oorzaak is naast synthetische zeep het bijwerken van de bikinilijn door de dames), een verhandeling startte over de teloorgang van de Javastraat (dat was vroeger de P.C. van Oost en nu een verloederde bende vol belwinkels en islamitische groenteboeren die goedkope dunne boontjes verkopen in plaats van lekker sappige dikke), nam hij afscheid. Hij drukte me op het hart frituurvet nooit door de gootsteen of de wc te spoelen, pakte z'n slang en z'n AH-tassen en vertrok. 'Zet maar in je telefoon: Hans Poep, 06 - en dan het nummer. Doe doei!'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten