maandag 9 augustus 2010

Bezuinigen? Doe dan Nederland Een maar weg.

Hilversum is in rep en roer. De publieke omroepen vrezen dat het komende kabinet fors gaat bezuinigen. De plannen zouden zelfs zover gaan dat er een tv-zender moet wegmoet. De omroepmensen gaan er voor het gemak maar vanuit dat dat Nederland 3 zal zijn, waardoor een programma als De Wereld Draait Door zou moeten verdwijnen.

Nou en? Voordat DWDD werd uitgevonden misten we het toch ook niet? Het is een bij vlagen aardig babbelprogramma waarin af en toe best iets opmerkelijks wordt gezegd. Maar laat Hilversum ophouden te denken dat DWDD ineens het geweten is van de Nederlandse televisie. En hoezo wordt Nederland 3 afgeschaft? Waarom niet Nederland 1? Dat is in mijn ogen toch wel de ergste zender die we hebben in ons land. Stuk voor stuk zenden de omroepen hier programma's op uit die net zo goed door de commerciëlen kunnen worden doorgestraald: Boer zoekt vrouw, De Reünie, Muziekfeest op het plein, Praatjesmakers, Jan Smit, het geschmier van Paul de Leeuw, een herhaling op prime time van Keeping up Appearances uit 1994, Lingo en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Verkoop al die zogenaamde tv-toppers als Yvon Jaspers voor een kolossaal bedrag aan RTL en SBS en investeer in een aantal gedegen achtergrond- of nieuwsprogramma's. Want het is toch een beetje treurig dat actualiteitenrubrieken als Een Vandaag of Netwerk reportages uit het buitenland aankopen om de uitzenduren te vullen. Gelukkig zijn verschillende omroepen (het woord alleen al, omroep. Kan het archaïscher?) nu bezig met het ontwikkelen van nieuwe actualiteitenprogramma's, of diepen ze oude formats als KRO's Brandpunt op uit de archieven. Daar kun je ook je vraagtekens bij plaatsen, maar ik zie liever een goedgemaakte reportage over een actueel onderwerp dan de drie 'Jees' die al zingend over een camping vol Hollanders struinen.

Nederland Een kan gewoon weg, dus. Pauw en Witteman mogen blijven, Een wordt Twee Vandaag en ook maak ik een uitzondering voor Tussen Kunst en Kitsch. Dit rariteitenkabinet is al bijna zo oud dat het in aanmerking komt voor deelname aan het programma zelf. En Nelleke van der Krogt kan natuurlijk niet gaan zitten wegkwijnen bij RTL Boulefart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten