dinsdag 8 juni 2010

Joran - Het Vijfde Lustrum

Even een stukje fictie, want tot de verdachten hun schulden hebben bekend staat niets vast natuurlijk. Bovendien maken we een reuzensprong in de toekomst.

Het is 2035 als Joran van der Sloot de gevangenis van Montgomery, Alabama mag verlaten. Hij heeft daar het grootste gedeelte van zijn straf uitgezeten na de uitlevering in 2014 aan de staat waar Natalee Holloway is opgegroeid. De eerste jaren heeft hij geestelijk en lichamelijk moeten revalideren - drie jaar bajes in Peru zijn hem niet in de koude kleren gaan zitten. Maar een deel van zijn therapie heeft hij benut voor het schrijven van zijn memoires.

Vanuit het perspectief van Joran gezien is het ineens niet meer zo vreemd dat hij opnieuw toesloeg. Het was zijn vader die hem tot die daad heeft gedreven. Of eigenlijk het feit dat die er niet was om hem tegen te houden toen hij exact vijf jaar na Natalee opnieuw een onschuldig slachtoffer bij de keel greep, en doorzette.

Gaandeweg we dieper in de biografie van Joran verzeild raken, blijkt dat vader Van der Sloot juist de remmende factor was die er na Jorans fatale daad in mei 2005 voor kon zorgen dat zijn zoon niet opnieuw kon toeslaan. Maar een speling van het lot besliste anders: hij stierf anderhalf jaar voordat Joran zijn zinnen zette op de schatrijke coureursdochter Stephany Flores Ramirez. De argeloze Stephany tartte dat lot opnieuw door in zijn laptop te gluren. Joran bedacht zich daarop geen moment en brak haar nek, met blote handen.

Want wat had Stephany nu ontdekt (en we zijn nu op pak 'm beet tweederde van het boek)? Joran bleek al veel eerder te hebben toegeslagen. In zijn laptop ontdekte Stephany documenten uit het testament van Jorans vader, waaruit viel op te maken dat de familie van der S. jaarlijks een som geld overmaakte op de rekening van een familie die in 2000 hun dochter onder verdachte omstandigheden ontzield had aangetroffen in de achtertuin van de Vanderslootjes. En ook de nazaten van een zwerver kregen zwijggeld na zijn plotselinge hartaanval in een speeltuin, gedateerd op 31 mei 1995.

Van der Sloot probeerde zijn 5 year itch nog voort te zetten in de gevangenis van Montgomery. Wat hem ervan weerhield was het lichamelijke trauma dat hem in Peru was overkomen. Maar nu was het 22 mei 2035. Joran was weer vrij man, en vrij om te doen wat hij niet langer kon tegenhouden.... (drie puntjes vol suspense). Het was eindelijk tijd voor het Vijfde Lustrum.

Denk er een Dexter-achtige voice-over bij en je kunt deze horror/thriller zo verfilmen.

Update: de eerste complottheorie is een feit: de moeder van Natalee Holloway zou Stephany Flores hebben ingehuurd om de laptop van Joran te onderscheppen. Zie hier:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten