vrijdag 18 juni 2010

The Human Centipede


Vorige week keken we naar Paranormal Activity, een standaard horrorfilm over een stel waarvan het meisje was bezeten door een demoon. Sinds The Blair Witch Project is het found footage-principe populair: films die zogenaamd door de acteurs zelf gedraaid zijn met een videocamera. Het materiaal wordt dan later zogenaamd terugvonden nadat alle rampspoed zich heeft voltrokken. Een cliché inmiddels, dat in het geval van Paranormal Activity aardig was uitgewerkt.

Na afloop van zo'n film kijk ik altijd even op IMDB wat de rest van de wereld er van vindt. In de comments werd ik gewezen op een horrorfilm die veel smeriger, zieker en enger moest zijn dan alles wat aan horror is uitgebracht, alles zes SAW-films incluis. De film heet The Human Centipede. Hieronder de trailer:



De film gaat over een verknipte chirurg die als een moderne Mengele experimenten uitvoert op zijn slachtoffers. Hij naait ze aan elkaar om zo tot een menselijke duizendpoot te komen. Het idee is inderdaad ziek, maar als je dan verder gaat spitten en ziet wie erachter zit, kan de uitwerking alleen maar tegenvallen. Dat is namelijk de Nederlandse regisseur Tom Six. Eerder maakte hij wanproducties als Gay (een misbaksel over hoofdstedelijke homo's) en, nog veel erger: I Love Dries, met in de hoofdrollen een echtpaar dat uit is op het zaad van de immer floppende volkszanger Dries Roelvink. Na zoveel smakeloosheid komt er nu dus iets echt walgelijks uit de handen van Tom Six. Hieronder een kort interview:



Ik had liever gezien dat Six de film iets meer historisch perspectief had gegeven. Zijn Mengele klunst er nogal op los, terwijl de echte een compleet programma had opgezet waarin hij naar hartelust experimenteerde met kinderen - het liefst tweelingen. Opschrijven wat Mengele zoal deed lijkt me nogal overbodig. Trashmetalband Slayer verwoordde het op ongeremde wijze in het nummer Angel of Death. De lyrics moet je er zelf maar bij zoeken:


Terug naar The Human Centipede. Gek genoeg is de film nooit uitgebracht in Nederland. Sterker nog: er is totaal geen aandacht geweest voor deze film, wat toch gek is met zo'n controversieel thema. En dat terwijl een gerenommeerd medium als The Village Voice de film een dikke acht gaf. Maar daarmee waren ze bijna de enige.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten