zaterdag 26 juni 2010

Creatief met voedsel



Iedereen doet het, dus ik ook: experimenteren met eten. Niet alle combinaties pakken even geslaagd uit, maar soms ontstaat er iets dat lijkt op een recept.

Dat experimenteren zat er overigens al jong in. Gewoon een glas cola of seven-up was er vroeger niet bij, nee: daar maakten we spoetnik van. Men neme een groot glas. Vul dit met een scheut koffiemelk en zeker tien scheppen suiker. Giet vervolgens de cola of seven-up er overheen en de boel begint acuut te schiften. Hoewel het schuim het lekkerst is, smaakt ook de koffiemelkdrab naar meer.

Nog zo'n sterk voorbeeld van een zelf uitgevonden lekkernij: stamppot sushi. Het is heel eenvoudig: bestel sushi en prak deze na thuisbezorging direct door elkaar. Sojasaus en wasabi toevoegen, nog een beetje prakken en klaar is kees. Inmiddels is een blender of keukenmachine een handig hulpmiddel, maar kijk uit: maak de structuur niet te fijn. Zalm en komkommer moeten nog wel als zodanig herkenbaar zijn - dus brokken moeten behouden blijven.

Dan zijn er nog de studentengerechten van weleer die nog steeds niet te versmaden zijn. Een klassieker is de rijst met prei, shoarmavlees en een blik champignonsoep. Dat laatste moet je normaal gesproken verdunnen met water, maar als saus op de rijst doe je dat natuurlijk niet. Het is zo vies dat het daardoor weer lekker is! Een ander voorbeeld is smacaroni: boogjesvermicelli, een blik smac, blokjes kaas en een fles ketchup. Of penne met bliktonijn, alweer prei en maiskorrels. Afmaken met de vetste room die je kunt vinden.

Ook niet te vergeten: de toevallig ontstane succesnummers. Het in rode wijn gedrenkte speculaasje bijvoorbeeld. Aanvankelijk doopte ik het koekje nog in de wijn, inmiddels is het net zo handig de speculaas in grote brokken in een groot glas te verkruimelen, de wijn erop te schenken en lurken maar. Werkt ook uitstekend met kruid- of ontbijtkoek.

En knijp tijdens het bakken van een ei eens een klodder joppiesaus in de pan. Joppiesaus is eigenlijk overal lekker bij: op biefstuk, door de pasta of op een boterham met kaas. In het laatste geval dan weer niet als er op die kaas ook al een lik jam zit.

Denk niet dat ik de enige ben met dit soort eetgewoontes. Ik ken iemand die vroeger de neiging had haar ranja te drinken door een spaghettisliert, net zo lang tot de sliert slap werd en daardoor eetbaar. Of het recept van een Amerikaanse vriend voor een pompoen-met-pecannotentaart: daar gaat met gemak een halve zak marshmellows door.

Mijn volgende experiment wordt dan toch maar het meat ship. Juist: een schip gemaakt van vlees. Met stukken bacon als zeilen en een mast van knakworst. Mmm, lekker! Hier het recept.

1 opmerking: