maandag 25 januari 2010

Uggs, crocs en slovz

Nu weet ik het zeker: het opperhoofd van de mondiale schoeiselindustrie schept er een sardonisch genoegen in de aller-, allerlelijkste schoenen tot mode te bombarderen.

Het begon allemaal jaren geleden met de jezusnike, oftewel de leren gespsandaal, door wiskundeleraren en ander onbetrouwbaar gespuis het liefst gedragen met witte sokken.


Later volgde de strövel, een klomp met houten bodem en leren dak. Wereldwijd klosten honderden verpleegsters hier ondanks de aanwezigheid van een orthopedisch voetbed lusteloos op rond:


Toen waren daar ineens de crocs, een wanstaltig lompe variatie op het plastic waterschoentje dat pijnlijk om kindervoeten knelde, maar dat dan weer wél in de giftigste kleuren. Juist die kleuren maken dat volwassenen er een tikje debiel uitzien als ze op crocs lopen. Overigens kun je voor duur geld je crocs personalizen, ook wel opleuken genoemd, met allerlei plastic troep waarvoor wereldwijd talloze croc-filialen zijn geopend.


Er zijn trouwens ook crocs met wintervoering:


... maar een beetje modesnob haalt daar zijn neus voorop. Begin deze eeuw werd namelijk de ugg uitgevonden. Het is een laars in de vorm van de mal van een laars, met een naam die nogal nadrukkelijk en voor de hand liggend verwijst naar het Engelse lelijk. Dat kan geen toeval zijn!


De ugg is helaas geen hype gebleken: het is voor velen één van de basics die 's winters én 's zomers gedragen worden. Varianten op uggs bevatten in de weg zittende rare ronde balletjes of kragen van konijnenbont. Ook zijn er uggs van ugly Muppet-bont.


Je zult het altijd zien. Net als je denkt dat het echt niet erger kan, wordt vanuit onverwachte hoek iets nog veel lelijkers de markt op geslingerd: slovz! De uit Rusland geïmporteerde, door radioactieve rommel gemuteerde ugg-variant met een rubberen overkapping.


Werkelijk. Wie hier in Nederland op durft te lopen is óf knattergak, óf een chronisch fashion victim óf gewoon sneu. Wat een treurigheid...

1 opmerking:

  1. Jaap, je hebt deels gelijk, met name de crocs zijn niet enkel lelijk maar ook nog gemaakt van plastic(onvervangbare olie). De zgn Slovz's is een handelsnaam. De Slovs zijn feitelijk originele russische valenki.Dit schoeisel is zeer geschikt voor kou en gemaakt van milieuvriendelijk materiaal. Dat mensen aan een hype meedoen is hun keuze, ik zie dit als kuddegedrag, echter hiermee geef ik zojuist ook mijn suggestieve mening, echter wel met argumentatie. In jouw geval zou ik het gehele verhaal wat je plaatst herzien en eerst meer info verzamelen.

    BeantwoordenVerwijderen