dinsdag 26 januari 2010

Bernhard, Schavuit van Oranje


Gisteravond de slotaflevering gezien van deze serie, uitgezonden door de VPRO. Was dit nou de doorbraak van deze omroep op Nederland 1? Volgens mij wel... Hopelijk gaan ze vaker dergelijke series ontwikkelen, want het was genieten.

Alles klopte aan de serie, behalve het verhaal natuurlijk. En ook het accent van Máxima klonk eerder Russisch dan Argentijns, zeker in de eerste aflevering. Maar verder: subliem. Daan Schuurmans speelde de jonge prins met bravoure en Ellen Vogel schitterde als de oude Juliana. 88 jaar is ze inmiddels, maar hopelijk blijft ze nog lang dit soort rollen spelen.

Grappig ook, hoe de verfilming van het boek van Thomas Ross eigenlijk een karakterstudie is van personen die we allemaal denken te kennen en tegelijkertijd ook helemaal niet. Trix, die het zakelijke, bijna manipulatieve had van grootmoeder Wilhelmina. Juliana ('Lula'), die per fiets naar Greet Hofmans koerst of mokkend met haar rokertje thuis zit terwijl 'PB' de bloemetjes buiten zet met een van z'n maîtresses.

Natuurlijk is het verhaal slechts deels gebaseerd op historische feiten en voornamelijk op hardnekkige geruchten. Het idee dat Juliana - of in ieder geval de beschermengelen uit haar omgeving - het tolereerde dat Bernhard zowel tante Kokkie en zijn bastaardkinderen doodleuk op het paleis liet logeren: het kán natuurlijk, maar of het echt gebeurd is?

De stadhoudersbrief, Lockheed, het afknallen van beesten (gisteren sneuvelde een Vlaamse gaai, die vervolgens in opdracht van Juliana op een zilveren schaal werd afgevoerd door een lakei: 'begraaf die maar in de tuin'). De link tussen Máxima en Bernhard. Beatrix, die wel van een borrel hield, Juul die zelf liever actrice was geworden, de stoffige oubollige meubels op Soestdijk: een en ander werd zo geloofwaardig neergezet dat je dacht: het klopt allemaal. Zelfs het verhaal.

Ben stiekem benieuwd hoe de Oranjetjes de serie zelf beleefd hebben. Zullen ze gelachen hebben (Max en Lex) Of kwam het stoom ze uit de oren (Bea)? Gekeken hebben ze vast en zeker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten