woensdag 29 september 2010

Ronflonflon met Jacques Plafond

Nu zit ik dus alweer weken met allerlei Ronflonflon-jingles in mijn hoofd. Twee weken, om precies te zijn. Hoe weet ik niet meer, maar op een terras kwam ineens de geniale gekte van Wim T. Schippers ter sprake. Ik vertelde dat ik vanaf 1987 tot 1991 zo'n beetje iedere woensdagmiddag om 17.00 stipt de radio aanzette voor een aflevering van Ronflonflon met Jacques Plafond.

Het leuke is: bijna alle afleveringen zijn te beluisteren of te downloaden via internet. Mijn iPod barst inmiddels uit z'n voegen, want nog altijd is Ronflonflon hilarisch.

Een korte schets. Van vijf tot zes was het altijd totale chaos op Radio 3. Jacques Plafond tettert dwars door de muziek heen en schreeuwt tegen zijn gasten. Dat zijn zowel typetjes als bestaande personen. De typetjes luisteren naar idiote namen als Gerda Vaasbek, Jaap Knasterhuis, Etna Vesuvia en natuurlijk Wilhelmina Kuttje Jr. Maar het grappigst waren de jingles van de rubrieken, die om de paar seconden door de ether schalden. Elke week kwamen er nieuwe jingles bij, er waren zelfs jingles om nieuwe jingles aan te kondigen. Een van de leukste rubrieken was 'Wat aten zij', met bekentenissen van bekende Nederlanders 'aangaande gisteravond genuttigde maaltijden'. Hieronder de tekst:

“Wat aten zij, wat aten zij, wat aten zij?
Bekentenissen aangaande gisteravond genuttigde maaltijden
Wat aten zij?
Wat was het? Wie maakte het? Smaakte het? En hoe is het bekomen?
Vragen over eten, wat magen moeten verdragen en verslagen van asceten en gastronomen.
Wat aten zij, waten aten zij, wat aten zij?
Was het gestampte pot of nouvelle cuisine?
Of betrof het eetgenot een kliekje misschiene?
Wat aten zij, wat aten zij, wat aten zij?
Omdat het fijn is om te weten wat anderen eten”


Vervolgens maakte Jacques Plafond gehakt van de inbellende BN'er. Soms gebeurde het dat omroepster Anneke Rol (op band) aankondigde: 'Het is nu kwart voor zes, tijd voor iets anders', waarop het onderwerp prompt werd afgekapt.

Genoeg nu, want eigenlijk moet je het gewoon horen. Kijk op het Ronflonflon-blog van de VPRO voor complete afleveringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten