donderdag 9 september 2010

Goedemorgen Ochtendspits Ontbijt

Grappig hoe iedereen steen en been klaagt over Ochtendspits, waarmee Wakker Nederland aftrapt op Nederland 1. Een veelgelezen kreet op Twitter luidt: ik mis Goedemorgen Nederland! Een andere klacht: het decor is zo blauw! In dat laatste kan ik meegaan. Het decor is inderdaad blauw. Lelijk blauw, erg kaal bovendien. En uiteraard valt er veel meer te klagen.

Onderin beeld staat een balk met de laatste filemeldingen, maar die wordt slechts één of twee keer per half uur ververst. Het is tegelijkertijd het meest dynamische onderdeel van het programma.

Verder zien we een juffrouw in beeld die tussen de nieuwsitems door meent te moeten vertellen dat Johnny de Mol met Bridget heeft gezoend. Ook kondigt ze iemand aan die het imago van Barbie heeft bezoedeld. Dan hebben we de beursjongen al gehad van het type dat we sinds de allerprilste beginjaren van RTL Nieuws niet meer in beeld hebben gezien. Tussendoor zien we Journalistiek-stagiaires in de weer met reanimatiecursussen of met mensen die in werkelijkheid een ochtendspits ondergaan (of eigenlijk niet: er was namelijk niemand die voor de camera kon reageren in een leeg Tubbergen. Wat een afgang).

Inderdaad, weinig verheffend. Weinig Telegraaf ook, op die rare show-items na misschien. Maar om hierdoor dat vreselijke Goedemorgen Nederland te missen? Met die vervelende Sven 'Lawezegge' 'Damesenheren' Kockelman? Die zich als een pitbull vastbeet in een onderwerp als 'wat moeten we met een herfstdepressie'? Met elke dag een deskundoloog uit een gat uit Gelderland die zich sportkenner of filmkenner noemde? Of dat vreselijke mannetje met z'n flauwe noujazeg-items, die steevast eindigden met een verongelijkt: 'Ja, goeiemorrege!' Nee, het enige dat echt beter was dan Ochtendspits was het feit dat Sven tenminste nog een cappuccino-apparaat in zijn decor mocht in plaats van kille bluescreens.

Goedemorgen Nederland was héél even leuk, maar dat kwam puur door Daphne Bunskoek. Toen zij uit slaapgebrek de knuppel in het hoenderhok gooide, kregen we Brecht van Hulten (ok), Klaas Drupsteen (mwah) en Mirella van Markus (mèhèhèhè). Het ergste was altijd wanneer een band kwam optreden. Zat daar ineens een nog-chagrijniger-dan-normale Dinand Woesthoff met een gitaar op schoot, terwijl zo'n Klaas of Mirella met een grimas op het gezicht zat mee te deinen. En dan: applaus! Ja, van de floormanager, de kantinedame en de cameraman.

Geef mij maar weer gewoon Ontbijt-TV met Diewertje Blok. Die wist tenminste dat je de mensen rustig wakker moest maken met luchtig gepresenteerde nieuwsberichtjes en af en toe Nelly Frijda, die zich knorrig de slaapplooien uit het gezicht probeerde te duwen.

Als WNL slim is, duiken ze de oude Ontbijt-TV-afleveringen op uit het KRO-archief. Kun je negen jaar lang, iedere dag mee vooruit. En dan zien we Diana Woei ook weer eens.

2 opmerkingen:

  1. Jaaaa, Diana Woei. Duwertje was tenminste een ankervrouw. Nu misschien op de bodem van de zee?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe krijgen we dat rotprgramma Ochtendspits van Wakker Nedreland van de buis.

    BeantwoordenVerwijderen