donderdag 25 maart 2010

Hoe schoon is jouw site?



Toen ze op tv kwamen snapte ik er al helemaal niets van. Twee bekakt geklede dames die ook nog eens schuilgingen onder boa's en andere sjiek bedoelde accessoires gingen het land door om huizen schoon te maken. En dat werd dan uitgezonden in 'Hoe schoon is jouw huis'. Twee vrouwen. Die huizen schoonmaken. Op tv. Waarom?
Zelf noemden dochter Marja en moeder Liny zich 'schoonmaakdiva's', maar met vleesgeworden ballerinadoekjes waren ze waarschijnlijk ook tevreden geweest. Wekenlang was te zien hoe Marja en Lidy studenten en ander onkuis gespuis achternazaten met een roze plumeaux. Aangekoekte fornuizen gingen ze te lijf met liters sop of gewoon met hun plastic afwashandschoenen. Dit allemaal ging gepaard met kreten als 'Wat erg!', 'Vreeeeeselijk, zo kunnen mensen toch niet leeeven!' en 'Zoiets heb ik echt nog nooit meegemaakt'. En dat elke week.

Net nu ik dacht dat we van ze af waren, maakt Marja haar glorieuze comeback op internet. Niet om websites schoon te maken, nee, ze wil niets minder dan een revolutie in het huishouden teweegbrengen. Marja heeft zich omgedoopt tot 'Nederlands favoriete poetskoningin' en zal in die hoedanigheid snelle, bruikbare én vooral handige tips gaan geven. Dat is nodig, want, zo redeneert Marja: 'Dagelijks krijgen wij met z’n allen te maken met huishoudelijke taken. Of dit nu om schoonmaken gaat, doe-het-zelf klusjes, de tuin of de altijd terugkerende geldzaken en vooral zorgen. Vooral nú, met de crisis nog in de benen, moeten wij allemaal efficiënter omgaan met ons geld en daarom wil ik een steun in de rug zijn voor anderen.'
Hoe dat allemaal gaat op internet, weet Marja niet precies, maar ze gaat hoe dan ook Bloggen (ja, met een hoofdletter). Eerst legt Marja nog even uit wat dat precies is, een Blog, om daarna te onthullen wat haar heeft gedreven om Marjaweetraad.nl op te richten: 'Na opnieuw flink Googlen, heeft dit mij een heel heldere kijk opgeleverd.' Het resultaat liegt er niet om: op haar blog staan meteen al vragen over huizen die naar rook stinken en badkamerschimmels.
Speciaal voor Marjaweetraad.nl poseert Marja in een steriel witte schoonmaakjas achter haar laptop. Om nog eens extra te benadrukken dat het haar menens is, heeft Marja haar afwasborstel naast het toetsenbord opgesteld. Uiteraard ontbreekt de voor Marja zo kenmerkende corsage niet. En inderdaad: dat glazen tafelblad zó brandschoon dat deze nog feller spiegelt dan de glazen in haar bril.


Tot slot een tip die mij ietwat bizar in de oren klinkt: als schoonmaakdoekjes gaan stinken gooi je ze niet in de was, maar drie minuten op vol vermogen in de magnetron. Waarom?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten