dinsdag 2 februari 2010

Kindermishandeling


Er is gedoe om een nieuwe Nederlandse film. IEP heet die. Gisteravond zat regisseur Rita Horst bij Pauw en Witteman te vertellen dat zij en hoofdrolspeler Huub Stapel zich hadden teruggetrokken uit het project. Producent Lemming had namelijk ongevraagd zitten knippen in het verhaal. Daarom heeft Rita Horst haar naam van de titelrol laten halen en weigert ze de première van de film bij te wonen.

Jammer dat zij en Stapel onbekommerd mochten leeglopen op het onderwerp. Pauw en Witteman lieten de tegenpartij niet aan het woord. Het kan natuurlijk zijn dat die zelf niet wilde komen, maar ik had er een vervelend gevoel bij... Eigenlijk had ik dat al toen Horst begon te vertellen over het verhaal van IEP. De film gaat over een vogelmeisje dat wordt opgevoed door een stelletje.

Voor de hoofdrol was de regisseur op zoek gegaan naar 'iets anders', of zoals ze het zelf verwoorde in NRC Weekblad: 'Iets met een groeiachterstand of zo.' En zo kwam ze uit bij een lichamelijk gehandicapt kind van zes dat nauwelijks kan praten en op het geestelijke niveau zit van een tweejarige.

Wie goed nadenkt, laat het wel uit zijn of haar hoofd om een gehandicapt kind uit te buiten. Het meisje in kwestie schijnt een teer, kwetsbaar popje te zijn dat de harten van de hele cast heeft gestolen, wat natuurlijk zoet en schattig is, bovendien zal ze er waarschijnlijk ook geen blijvende klap van de molen aan over houden, maar welke weldenkende ouder laat z'n zieke kindje kunstjes doen?

Dit is geen film, maar een freakshow.

IEP was misschien leuk als idee, maar op een vreselijke manier uitgevoerd. Maar daar hoorde je Pauw en Witteman niet over...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten