Ik studeerde journalistiek. Hoe we precies op een studentenbeurs beland waren weet ik niet meer, maar voor we het wisten hadden Nina Rosa en ik ons opgegeven als mentor voor buitenlandse studenten. En waarom we dat deden weet ik ook niet meer. Onder parallelle omstandigheden hadden we er nooit meer van gehoord en waren we direct vergeten wat we nu weer gedaan hadden. Maar nog geen maand later waren Nina Rosa en ik de onwennige ouders van twee kersverse mentorkinderen.
Zweedse meisjes waren het, Jessica en Jenny. We stelden ons voor hoe ze eruit zouden zien: allebei blond, de haren in vlechten of staartjes en allebei op z’n minst in een rok met een zwierige petticoat eronder. Erboven zo’n bloesje met pofmouwen zoals je ze kent van zonovergoten zomerweiden op posters die Zweedse natuurtaferelen moeten voorstellen. Het zouden twee vrolijk giechelende meisjes zijn, die we maar wat graag de weg naar het postkantoor zouden willen wijzen. Want dat stond in de taakomschrijving van ons mentorschap: de meisjes wegwijs maken in het gevaarlijk drukke Utrecht. Ze zouden niet alleen vrolijk zijn, maar ook verlegen en een beetje verdrietig van de heimwee. Met kopjes thee en kaakjes konden we ze liefdevol troosten als ze daar na een dag hard studeren aan toe waren.
We hadden afgesproken onder het beroemde blauwe klappertjesbord op Utrecht Centraal. Het meeting point puilde uit van de mensen, maar welke zoekende blikken de onze ook kruisten: nergens keken vier blonde poppenogen ons aan. Wel stonden er opeens twee grote kortharige vrouwen voor ons. De een had sproeten die overgingen in vuurrood piekhaar, de ander zwarte krullen die uit haar brutale gezicht sprongen. Enthousiast klampten ze ons aan: ‘Our new Mummy and Daddy!’
Onze droom lazerde in duizend stukken uit elkaar. Exit lieftallige meisjes, enter twee brutale vrouwen die zich op hun beurt verbaasden over ónze schattigheidsfactor: ik had waarschijnlijk witgeblondeerd haar en Nina Rosa droeg vast haar lange zwarte avondjurk. Het doel van Jenny en Jessica's reis was snel duidelijk. Ze schreven een thesis over het softdrugsbeleid in Nederland. Hoewel ze zelf niet per se van de jointjes waren, kon je de coffeeshop naar ze horen lonken.
Aanvankelijk hielden we het contact vrij zakelijk, door ze direct naar het postkantoor te sturen. Dat moest immers. Maar al snel bleven Jessica en Jenny plakken in het Lombokse studentenhuis waar Nina Rosa haar kamer had. De weken daarna namen we ze steeds vaker op sleeptouw, als we het Utrechtse nachtleven afstruinden. Meestal begonnen we in de Wolkenkrabber, een smal pijpenlaadje waar gays en lesbo´s de boventoon voerden.
En daar gebeurde het. Jessica had bepaalde ideeën over Nederlandse mannen en die moesten op de een of andere manier gecheckt worden. Ze had daarom wat Nederlandse zinnetjes geleerd om indruk te maken op de heren. Gefrustreerd over het feit dat ze alwéér in een gaybar stond, besloot Jessica dan maar een homo te versieren. Ze legde haar been in haar nek (want dat deed ze nou eenmaal), haalde dat been weer los, liep vervolgens naar de bar en zei tegen de eerste de beste jongen: ‘Ik wil jou aanraken, niet aanranden.’ De schrik in de ogen van die arme jongen zal ik niet snel vergeten.
Tussen de Nederlandse mannen en Jessica is het nooit wat geworden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Beste. Openingszin. EVER! :-D *iz ded*
BeantwoordenVerwijderenIk kreeg tranen in mijn ogen toen Jessica die eerste Nederlandse zin uitsprak. Voorafgaand van het been in haar nek leggen - dat deed ze idd vaak - zei ze: 'You know. I do Judo.' Wat mij eveneens bij is gebleven was de aanvankelijke teleurstelling toen de Zweedse meisjes niet heel enthousiast reageerden op de ABBA collectie die wij vast klaar hadden gezet zodat ze zich thuis zouden voelen. Het feit dat we aanvankelijk communiceerden via de woordjes die we hadden geleerd uit de IKEA gids werd wel gewaardeerd.
BeantwoordenVerwijderenDierbare herinneringen heb ik aan het feest dat we voor ze hadden georganiseerd: een soort mengeling (was mijn fout) van Midzomernacht met het Luciafeest. Alle aanwezigen zaten op penisstoeltjes, droegen een kroon met zes kaarsen op het hoofd en dronken heel vieze gluhwijn. Maar ook toen was er teleurstelling: ik had een Zweedse tolk uitgenodigd met – helaas – een contactuele uitdaging.
Nina Rosa had nóg een aanvulling, via de mail. Bij deze:
BeantwoordenVerwijderenOverigens kregen we een gedetailleerde taakomschrijving pas na een maand. Er was tegen ons gezegd dat we ze moesten introduceren in de Nederlandse cultuur en vandaar dat wij ze toen die programma's van call tv hebben laten kijken met ons commentaar erbij en op kroegentocht meenamen.
Later lazen we in de folder dat dit betekende dat we ze mee hadden moeten nemen naar de Afsluitdijk en dat we een Hollandse maaltijd voor ze hadden moeten koken.
Ik weet ook nog dat we bij Engelse les op ons flikker hadden gekregen vanwege ons beroerde Zweeds accent.